neljapäev, 28. jaanuar 2021

Õppepäev Ajakeskuses Wittenstein programmiga "Elava ajaloo rännak koos maitseelamustega"


Eestimaa südames Paide Vallimäel asuvasse torni on rajatud interaktiivne Ajakeskus Wittenstein. Ajamasina ( lifti) abiga  läbi torni 9 korruse ja kaheksa ajastu reisides saab ajarändur eluga tutvuda muinasajal, istuda ühes lauas Järvamaa foogtiga, läbida nõiatesti ning teha sõitu tsaariaegse postitõllaga.

Eesti Wabariigi korrusel jalutada mööda linnapromenaadi ning okupatsioonikorruselt viib stagna-aegne rong ajaränduri taasiseseisvunud Eestisse. Seda kõike ja palju muudki vürtsitavad heli-ja valgusefektid, videoprogrammid ning illusioonid.

Rännuplaan oli selline:

  • Õues: jagati lapsed kahte võistkonda-ristisõdijad ja muinaseestlased. Anti  kätte tehismõõgad ning peeti maha Ümera lahing.






  • 1. korrus – Muinasaeg: lapsed võtab vastu eestlaste vanem Lembitu, kes räägib sellest, kuidas tema ajal ja enne seda elu-olu välja näha võis ning näitab viikingiaegseid relvi. Maitsmiseks pakume kalja ja karu- või põdraliha.





  • 3. korrus – Orduaeg: lapsi tervitab torniemand Liilia. Ta valib rüütliturniiri jaoks välja 2 rüütlit. Rüütlid võistlevad kiiruse peale varustuse selga panemisest kuni võitluseni. Torniemand tutvustab tolleaegseid lauakombeid ja keskaegseid toite. Maitsmiseks pakume pekki ja kuivatatud puuvilju.








  • 4. korrus – Kuningate aeg: Forseliuse juhendamisel tahvli ja krihvli abil etteütluse kirjutamine. Lisaks sellele tutvumine keskajaga, kus surm käib läbi seltskonna ja demonstreerib katkuaja hirmu. Maitsmiseks pakume keedetud ube, körti, rokka ja koduleiba.









  • 5. korrus – Vene Impeeriumi aeg: Kohtume Lydia Koidulaga ja laulame temaga ärkamisaja laule. Maitsmiseks pakume kartulit soolasilgu või heeringaga.
  • 6. korrus – Okupatsioonide aeg: sellele korrusele pääsemiseks tuleb läbida „passikontroll“, et sõita loomavaguniga külmale maale ja kuulame stagnatsiooniaja noore pioneeri perekonnalugu. Maitsmiseks pakume saia- ja leivakuivikuid.



  • 7. korrus – Esimese Wabariigi aeg: loeme tolleaegses eesti keeles kirjutatud tekste, vaatame filmi ning mängime erinevaid rollimänge. Maitsmiseks pakume Karaskit või kodutehtud koorekompvekki.





  • 8.-9. korrus – Iseseisvuse taastamise aeg ja euroaeg: paneme kokku väikese “Balti Keti”, laulame koos isamaalisi laule ning teeme kokkuvõtliku mängu rännakust läbi Eestimaa ajaloo.


Hinna sees on erinevate aegade maitseelamused. Alustades kaalikast ja jahukördist, lõpetades kodutehtud koorekompveki ja puuviljadega.

Päeva lõpetas mõnus lõuna  10. korruse kohvikus - friikad viineri ja toorsalatiga, morss ja koogike.




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar